Een Veilige Kerk – Samen verantwoordelijk
Als Gereformeerde Gemeente te Lisse willen we een veilige, zorgzame plek zijn voor iedereen. De kerk is een plaats van geloof, geborgenheid en ontmoeting. Maar veiligheid is niet vanzelfsprekend. Juist daarom nemen wij bewust verantwoordelijkheid voor het creëren van een veilige kerkelijke omgeving – voor jong en oud.
Stappenplan Veilige Kerk
Om structureel te werken aan veiligheid, volgen wij het landelijk erkende stappenplan Veilige Kerk. Dit plan helpt kerkelijke gemeenten om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, tijdig te signaleren en zorgvuldig aan te pakken.
Een volledige versie van het stappenplan is hier te downloaden:
Commissie Veilige Kerk
De kerkenraad streeft naar veiligheid in de gemeente. De kerkenraad heeft daarom een Commissie Veilige Kerk ingesteld. Deze commissie werkt aan bewustwording, beleidsontwikkeling en preventie. Zij ondersteunt bij de implementatie van het stappenplan en adviseert de kerkenraad over vervolgstappen. Ook organiseert de commissie voorlichting en bewaakt de bereikbaarheid van de vertrouwenspersonen.
Gedragscode voor kerkelijke werkers
Binnen onze gemeente geldt een gedragscode voor iedereen die een taak of functie vervult – zoals kerkenraadsleden, jeugdleiders, catecheten, crèchemedewerkers, kosters en andere vrijwilligers. Deze gedragscode vormt de basis voor integer en verantwoord handelen in de omgang met gemeenteleden, met name kwetsbaren.
Iedere kerkelijk werker ondertekent deze gedragscode bij het aanvaarden van zijn of haar taak.
Belangrijkste uitgangspunten:
- Zorg voor een veilige, respectvolle omgeving.
- Vermijd grensoverschrijdende of seksueel getinte benadering.
- Wees terughoudend met privécontact en lichamelijke aanraking.
- Signaleer je iets? Melden is een plicht.
- Handel altijd naar de geest van de gedragscode, ook bij twijfel.
- Deze gedragscode is vastgesteld door de kerkenraad op 6 juni 2024.
Vertrouwenspersonen
Heb je te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag, of heb je vermoedens daarvan? Binnen onze gemeente kun je terecht bij twee vertrouwenspersonen. Zij bieden een luisterend oor, geven advies en begeleiden je waar nodig – met volledige vertrouwelijkheid.
Intern:
De kerkenraad heeft twee interne vertrouwenspersonen aangesteld:
Gerda Janssen en Matthijs Bezuijen
Hun contactgegevens zijn te vinden in de gemeentegids.
Extern:
– Meldpunt Seksueel Misbruik:
Het meldpunt richt zich op seksueel misbruik binnen kerkelijke of pastorale gezagsrelaties, maar behandelt ook andere vragen rond grensoverschrijdend gedrag. Indien nodig verwijst het meldpunt naar passende hulp of begeleiding.
Coördinator: Maria Vermeulen (06 10815664)
Bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur.
Of via het contactformulier op de website van het meldpunt.
Je kunt contact opnemen voor jezelf, of namens iemand anders.
Geheimhoudingsplicht
Een vertrouwenspersoon heeft een geheimhoudingsplicht en gaat vertrouwelijk om met jouw informatie. De vertrouwenspersoon mag niets doen met de informatie die jij geeft zonder jouw daarover te informeren. De vertrouwenspersoon zal geen verdere stappen ondernemen zonder overleg. Er worden ook geen inhoudelijke mededelingen gedaan aan de kerkenraad of andere instanties.